28 Nisan 2013 Pazar

Kitle İletişim Kuramları 9 - Yakınlaşma Modeli


Rogers'a göre, "İletişim, ka­tılımcıların ortak bir anlaşmaya varmak üzere enformas­yon yaratıp birbirleriyle paylaştıkları bir süreçtir".
Model, katılımcı A ile katılımcı B arasındaki ilişkiyi iletişimsel etkileşim biçiminde sunar. Burada enformasyon alma ve vermeye dayanan daha gelişmiş bir karşılıklı an­laşmaya yönelen dairesel bir süreç vardır. Karşılıklı anlaş­maya varılmadan önce, birkaç enformasyon alışverişi dön­güsü meydana gelir, bu döngünün tamamlanmış olması gerekmez. Bu model deki iletişim sürecinin, bizler incelemeye başlamadan zaten başlamış olduğu kabul edilir.



İletişimin bu modelinin, tek yönlü düz çizgisel mode­le göre bazı avantajları olduğu öne sürülür: Bu avantajlar modelin sürekli geribesleme sağlayan kalıplaşmış enfor­masyon bilgi akışlarıyla birbirine bağlanmış bireylerden oluşan bilgi ağları içindeki ilişkiler ile karşılıklı anlama ve ortak görüşe varma konuları üzerinde duruşundan kay­naklanır. Model gönderen ve alıcılar arasında kültür ve güç gediklerinin ancak güven ve karşılıklı anlayışın yavaş yavaş artırılarak kapatılabileceği özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki birçok duruma uygulanabilir.


Kaynak:İletişim Modelleri ve Etkileşim (Baha   KURTBOĞANOĞLU)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder