3 Mayıs 2013 Cuma

Sosyal Medyanın olmazsa olmazı "www"


World Wide Web Nedir?

Birbiriyle bağlantılı, İnternet üzerinde çalışan ve "www" ile başlayan adreslerdeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan servistir. Dünya çapında bilgisayarların internet aracılığıyla bağlı olduğu network (ağ) olarak düşünülebilir. Web üzerinde bütün bilgisayarlar birbirleriyle iletişim içindedir ve istedikleri an iletişime geçebilir.

Web'in temeli İnternettir. İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.


Web'de yayınlamak üzere bilgilerin tutulduğu dokümanlar web sayfası adını alır. Web sayfaları web serverları denen bilgisayarlarda tutulur.
Web kullanıcıları tarayıcı denilen programlar aracılığıyla web sayfalarını görüntülerler. Örn: en yaygın kullanılan tarayıcılar: Google Chrome, Mozilla,Safari, Explorer..




Web tarayıcıları sayfaları nasıl görüntüler?

Hazırlanan her web sayfası (arka planında) tarayıcı tarafından nasıl görüntülenmesi gerektiğine dair komutlar içerir.Her tarayıcı bu komutları okuyarak sayfaları görüntülenmesine yardım eder. HTML Tag'leri olarak adlandırılır. "< >" şeklinde gösterilir.




Web Standartlarını Belirleyen,Düzenleyen Kuruluş? 
Web standartlarını düzenleyen kuruluşun adı : W3C' dir. (www Consortium)
En yaygın kullanılan web standartları ise : Html, Css, Xml' dir.



BAZI TEMEL TERİMLER

HTTP: Hyper Text Transfer Protocol" (Hiper Metin Transferi Protokolü) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İnternette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin nasıl aktarılacağına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistemdir. Bir web sitesine bağlanmaya çalıştığınızda, siz adresin başına bunu yazmasanız da tarayıcınız bunu otomatik olarak ekler. HTML Tag'leri olarak adlandırılır ve kesinlikle olmazsa olmazı < P > şeklinde görüntülenmesidir.

CSS:(Cascading Style Sheets) Css internet sayfalarının görünümünü değiştiren bir tanım dosyasıdır.

XML:(Extensible Markup Language)Kişilerin kendi sistemlerini oluşturabilecekleri, kendi etiketlerini tanımlayarak çok daha rahat ve etkin programlama yapabilecekleri ve bu belirlenen etiketleri kendi yapıları içerisinde standardize edebilecekleri esnek, genişleyebilir ve kolay uygulanabilir bir meta dildir.

URL (Uniform Resource Locators) : Internet’te bulunan web sayfalarının URL olarak tanımlanan adresi mevcuttur. URL tarayıcı programlarının adres kısmına yazılmaktadır. URL’de harf, noktalama işaretleri ve kesme işaretleri kullanılmaktadır.

ISS (Internet Servis Sağlayıcı)  

•Türk Telekom 
•Superonline
•Koç.net 
•TurkNet
•D-Smart
•Smile ADSL





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder