24 Haziran 2013 Pazartesi

Bilinmeyen Yönleriyle TWITTER

Coğrafi etiketleme ile ilgili yeni gelen güncelleme sayesinde Twitter artık API üzerinden tweet'lerin nereden atıldığını da paylaşmaya başladı. Peki tweet'ler nereden atılıyor?

Twitter API'nı güncelleyerek, coğrafi etiketleme ile ilgili olarak bazı güncellemeler getirdi. Böylece, API aracılığıyla tweet'lerin nereden atıldığı da gözlemlenebilecek.
Daha önce, ülke ve şehir bazındaki gündemi belirleyen Twitter, bu bilgileri artık çok daha detaylı olarak bunu API üzerinden vermeye başladı.
TweetMap adı verilen uygulama şimdilik 170 milyon tweeti içeriyor. Massachusetts Teknoloji Üniversitesi'nden Todd Mostak ve Harvard Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanmış harita, kullanıcılara Twitter'ın coğrafyalara göre kullanım yoğunluğunu gösteriyor. Tarih aralığı seçilebildiği gibi filtreleme özelliği sayesinde arama çubuğuna yazılan bir kelimenin nerelerde tweet olarak atıldığı da görülebiliyor.


Twitter'ın bu güncel API'nı kullanan bir site mevcut. 




Bu web sitesine girdiğinizde sizi bir dünya haritası bekliyor ve son 1 milyon tweetin atıldıkları lokasyonları görebiliyorsunuz.

Harita üzerinden aynı zamanda etiket takibi de gerçekleştirilebiliyor. Haritayı incelediğimizde bir hayli detaylı olduğunu gördük. Sokağınıza kadar inip, komşularınızın attıkları ve konum bildirimine izin verdikleri tweet'leri görebiliyorsunuz. 

Söyleyecekleriniz 140 kelimeden fazla ve Twitter buna izin vermiyor mu? Artık dert değil :)








*  Twitlonger twitter hesabınızla giriş yapmanızı sağlar. Yani bu siteyi kullanırken hali hazırda olan twitter hesabızın kullanıcı ismi ve şifreyle giriş yapabileceksiniz. Siteye girdikten sonra göreceğiniz metin alanın istediğiniz kadar yazabilirsiniz. Karakter limiti olmamasına rağmen üst köşede kaç karakter yazdığınız gösterilecektir. Ve “submit” düğmesine bastığınızda otomatik olarak yazdığınız metin twitter hesabınıza aktarılır. 140 karakterden fazlası için bir link koyulur ve sizi takip edenler o linkten yazdığınız tüm metni okuyabilir.


*  TweetDeck kullanmak. www.tweetdeck.com/.. adresinden mobil, web, masaüstü uygulamasını indirebileceğiniz TweetDeck sayesinde 140 karakterden uzun tweet yazabilirsiniz. Böyle bir durum olduğunda mesajınızın ilk 140 karakteri ve uzun versiyonun yer aldığı deck.ly url'si twitter'da görünüyor. Takipçileriniz bu linki tıklayarak twettinizin devamını görebilir.

*  Facebook sayfası kullanıyorsanız Facebook sayfanızı Twitter'a bağlayabilirsiniz. www.facebook.com/.. adresini kullanarak Facebook sayfanızı Twitter adresinize bağlayın. Facebook'ta 140 karakterden uzun bir durum güncellemesi yazdığınızda bu Twitter'a ilk 140 karakteri ve on.fb.com'la başlayan bir link olarak gözükür. Fakat bu özelliği kendi profiliniz için kullanamıyorsunuz.

*  Türkiye'de bir hayli popüler olan
www.friendfeed.com/.. sitesini kullanabilirsiniz. Burada friendfeed hesabınızı Twitter'a bağlarsanız Friendfeed'de yazdığınız şeylerin ilk 140 karakteri ff.im'le başlayan bir linkle birlikte Twitter'a yansır. Takipçileriniz yukarıdaki servisler olduğu gibi bu linki tıklayarak twettinizin  geri kalan kısmını okuyabilir.
*  ezTweets
yine twitter kullanıcı ismi ve şifrenizle giriş yapmanıza imkan verir. Twettlerinizi  parçalara ayırır ve her birine numara verir. Mesela eğer yazdığınız metin 3 adet twett'e bölünmüşse, twettinizden önce 1/3, 2/3, 3/3 gibi numaralandırma yapılır. Yine 140 karakterden daha fazla yazabilirsiniz. Metnin uzunluğu için bir sınır yoktur.

Twitter analizi ve takibi amacıyla tasarlanmış, analizler yapabileceğim bir site var mıdır ?

http://blog.tamindir.com/etkili-twitter-yonetimi-icin-kullanilmasi-gereken-uygulamalar_528/


Nasıl etkili Tweet atabilirim ?


  1. *Mesajınızı yazın.Ana sayfadaki tweet atma alanına mesajınızı yazıp "tweetle" düğmesine tıklayın. Mesajınız en fazla 140 karakter içerebilir.(yada yukarıda bahsettiğim yöntemlerle daha uzun olabilir :) )
  2. *Kişi ekleyinMesajınızda Twitter'da hesabı bulunan bir kişiden söz etmek istiyorsanız; o kişinin kullanıcı adını, başına @ işareti koyarak ekleyin (örn: @nasiltv). Böylece bu kişi kendisi hakkında bir tweet gönderdiğinizi görebilecektir.
  3. *Etiket ekleyinGüncel bir konudan bahsedecekseniz o konudaki etiketi mesajınıza ekleyin (örn: #havakirliligi). Böylece o konu ile ilgilenen kişiler, sizin tweetinizi bulmakta zorlanmayacaklardır.
  4. *Fotoğraf ekleyinMesajınız ile beraber bir fotoğrafın da görüntülenmesini istiyorsanız, fotoğraf simgesine tıklayıp istediğiniz fotoğrafı seçin. Tweetinizde fotoğrafın linki görünecektir
  5. *Link ekleyinMesajınıza link eklemek istiyorsanız linki kopyalayıp mesaj alanına yapıştırın. Eğer link çok uzun ise tweetinizde kısaltılmış olarak görünecektir
Kaynaklar
1-http://www.nasil.tv/Tweet-nasil-atilir
2-http://kinghackteam.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder